Mogelijke prijsstrategieën

Laatst gewijzigd:

maandag 28 oktober 2019

Hieronder enkele gangbare prijsstrategieën :

“Premium” prijsstrategie.

Er wordt een iets hogere prijs gevraagd dan de belangrijkste concurrent vraagt. Men gaat er vanuit dat er een hogere kwaliteitsperceptie bij de consument ontstaat. Een dergelijke prijsstrategie wordt gehanteerd bij luxeproducten.

Follow-the-leader pricing

Hierbij worden de prijzen van de individuele aanbieder afgestemd op de prijzen van een marktleider of in overeenstemming met andere aanbieders. Voorbeeld: hypotheekrentes bij banken

Penetratieprijsstrategie (vooral toegepast bij nieuwe producten)

Het product wordt bewust tegen een lage prijs geïntroduceerd.  De bedoeling is in korte tijd een groot marktaandeel te veroveren, ook al moet het bedrijf (tijdelijk) genoegen nemen met een geringe winstmarge. Eens dit doel bereikt, word de prijs verhoogd.

Economische prijsstrategie

Hier wordt naar de laagst mogelijk prijs gestreefd. De marketing- en productiekosten worden tot een minimum beperkt. (vb huismerken van supermarkten, wit merk,…).

Skimming of de afroomprijsstrategie (vaak toegepast bij nieuwe producten)

Het product wordt aangeboden tegen een prijs die hoog is in verhouding tot de kostprijs of tot de prijs van vergelijkbare producten. Maar het is wel innovatief en biedt meerwaarde in de ogen van een select doelpubliek. U begint dus als exclusief product en vraagt een hoge prijs. Als het product in de loop der jaren echter langzaam minder exclusief wordt, laat men de prijs zakken.

Put out pricing

Met deze prijsstrategie probeert men de belangrijke concurrenten uit de markt te stoten door een (flink) lagere prijs voor het product te vragen dan de prijzen voor vergelijkbare producten.

Stay out pricing (vooral bij nieuwe markten):

Men bezet de nieuwe markt door een dermate lage prijs te vragen voor het product zodat het voor de concurrent niet interessant is om deze markt te betreden.

 

De detailhandel hanteert nog andere prijsstrategiëen die meer assortimentgericht zijn of  tot doel hebben een bepaald product als lokkertje te gebruiken om zo de omzet te vergroten. Ook bundelverkoop of psychologische prijszetting worden vaak als methode gebruikt.

Blijf up-to-date

Het ondernemerslandschap staat niet stil. Wil je niets missen? Sluit je aan bij 25.000 abonnees en ontvang elke twee weken gratis leerrijke inhoudsartikels, concrete tips, boeiende ondernemersportretten, actuele nieuwtjes en een overzicht van nuttige workshops en netwerkactiviteiten in Brussel in je mailbox.