Voedselveiligheid

Laatst gewijzigd:

dinsdag 29 oktober 2019

Alle ondernemingen en operatoren die in België in de voedselketen actief zijn, moeten gekend zijn bij het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).

Daartoe moeten ze zich voorafgaand aan de start van de activiteit registreren, of in sommige gevallen moet een toelating of erkenning worden aangevraagd. Elke wijziging of stopzetting van de activiteiten moet eveneens worden gemeld aan het FAVV.

Toch zijn enkele vrijstellingen voorzien, omdat men ervan uitgaat dat het risico op het vlak van de voedselveiligheid gering is.

Zo zijn de volgende categorieën niet onderworpen aan de formaliteiten:

  • vzw’s die slechts occasioneel voedingsmiddelen produceren en/of verkopen;
  • inrichtingen die gratis drank aanbieden aan klanten, bezoekers of personeelsleden.

Inrichtingen die voeding verkopen of leveren aan de eindconsument, zijn verplicht hun registratie of toelating aan te plakken.

Formaliteiten

Er bestaan 3 soorten formaliteiten naargelang het risico op het vlak van de voedselveiligheid.

1. Registratie

De activiteiten die het minste risico impliceren, zijn onderworpen aan de registratie.

Enkele voorbeelden: een café waar men enkel drank serveert, de kleinhandelszaak die enkel vooraf verpakte voedingsmiddelen verkoopt die bij omgevingstemperatuur langer dan 3 maanden houdbaar zijn (bv. een tankstation en een boekhandel waar snoep wordt verkocht).

2. Toelating

De meeste ondernemingen in de voedingssector, met name distributiebedrijven, horecazaken en kleinhandelszaken, zijn onderworpen aan de toelating.

Enkele voorbeelden: een restaurant, een slagerij die rechtstreeks aan de eindconsument verkoopt.

3. Erkenning

Ondernemingen die actief zijn in de productie en verwerking van dierlijke levensmiddelen zoals vlees, vis, eieren en melk, zijn onderworpen aan de erkenning.

Enkele voorbeelden: een slachthuis, een vleesuitsnijderij.

Hoe gaat u te werk?

De registratie wordt bekendgemaakt, en de toelating en de erkenning worden aangevraagd via een formulier dat per post, e-mail of fax wordt verstuurd naar of persoonlijk wordt afgeleverd bij de Provinciale controle-eenheid (PCE).

Voor uitbatingen gevestigd in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gaat het om de PCE Brussel:

Food Safety Center
Administratief Centrum Kruidtuin
Kruidtuinlaan 55
1000 BRUSSEL
Tel.: 02/211 92 00
Fax: 02/211 91 80
E-mail: info.bru@favv.be

Openingsuren: van maandag tot vrijdag, van 8.30 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.30 uur

Blijf up-to-date

Het ondernemerslandschap staat niet stil. Wil je niets missen? Sluit je aan bij 25.000 abonnees en ontvang elke twee weken gratis leerrijke inhoudsartikels, concrete tips, boeiende ondernemersportretten, actuele nieuwtjes en een overzicht van nuttige workshops en netwerkactiviteiten in Brussel in je mailbox.