Wanneer is een milieuvergunning vereist ?

Laatst gewijzigd:

vrijdag 26 april 2019

Om onderworpen te zijn aan een vergunning (toelating of verklaring), moet de geplande activiteit opgenomen zijn in de lijst van ingedeelde inrichtingen. Op deze lijst staan zowel activiteiten (bakkerij, slagerij, garage - herstellen van voertuigen, verkoop van voertuigen, drukkerij, schoenmaker, textielreiniging ...) als machines (koeling ...) of uitrustingen (airco, ventilator, verwarmingsketel, tank, parking …).

Er zijn bijna geen activiteiten waarvoor geen milieuvergunning vereist is, ook al denkt u op het eerste gezicht dat uw activiteit “niet vervuilend” is!  Bijvoorbeeld: voor kantoren met verwarmingsketels, opslagruimte en parking is een milieuvergunning vereist.

De wet bepaalt dat bepaalde activiteiten absoluut vervuilend zijn voor de bodem: in deze lijst met inrichtingen worden die activiteiten omschreven als “risicoactiviteiten” voor de bodem. Voorafgaand aan de uitreiking van de milieuvergunning voor een dergelijke activiteit moet u de bestaande toestand van de bodemverontreiniging laten analyseren: dit is het verkennend bodemonderzoek (VBO). Deze analyse moet worden uitgevoerd door een in het Brussels Gewest erkende bodemdeskundige.
Wees voorzichtig: vraag steeds een bestek voordat u in zee gaat met een erkende bodemdeskundige

NB: in sommige gevallen is het mogelijk om een vrijstelling aan te vragen

Blijf up-to-date

Het ondernemerslandschap staat niet stil. Wil je niets missen? Sluit je aan bij 25.000 abonnees en ontvang elke twee weken gratis leerrijke inhoudsartikels, concrete tips, boeiende ondernemersportretten, actuele nieuwtjes en een overzicht van nuttige workshops en netwerkactiviteiten in Brussel in je mailbox.